Fèlix Riera, Jordi Salas-Salvadó i Pep Nogué reconeguts amb els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli.

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià i Oli de l’Empordà– han lliurat per tercera vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli.

En aquesta ocasió l’acte s’ha celebrat al Teatre Bartrina de Reus, i ha estat presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

El premiat de l’edició d’enguany en la categoria a l’entitat, institució o grup s’ha concedit a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió que ha contribuït a difondre l’oli verge extra amb Denominació d’Origen Protegida i la defensa dels productes locals i del territori, demostrada al llarg de la seva trajectòria com a director de Catalunya Ràdio, a més de la posada en antena i programació de l’espai “Mans” en aquesta emissora. Aquest espai està dedicat a la cultura popular i tradicional dels Països Catalans i aquesta temporada ha visitat i donat a conèixer diferents DOP catalanes d’oli.

Fèlix Riera ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit editorial i en el món audiovisual. En la seva faceta d’editor, va ser director editorial de Grup 62 i L’Esfera dels Llibres i és fundador del diari per Internet elsingulardigital.cat. En cinema i televisió ha estat productor de diferents pel·lícules i sèries com “Tot Verí”, “El Far”, “Cròniques de la veritat oculta” o “Homenots”. També ha participat com a assessor de continguts de la productora Optima TV, de la qual és soci fundador. Fèlix Riera, que va ser conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha exercit com a professor a la Universitat Pompeu Fabra entre 1994 i 2008, i ha participat en el màster de Cinema de la Universitat Ramon Llull i en el de gestió cultural de la Universitat de Barcelona. D’altra banda, és membre fundador del Cercle de Cultura i va ser membre de la comissió consultiva del Congrés Internacional d’Economia i Cultura, impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona el 2009.

En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat ha estat Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d’investigació i difusió que ha contribuït a difondre l’oli verge extra amb Denominació d’Origen Protegida i la defensa dels productes locals, demostrada al llarg de la seva destacada trajectòria com a científic i docent, i en treballs com el Predimed.

Jordi Salas-Salvadó posseeix un extens currículum. És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor per la Universitat de Barcelona. Va realitzar els seus estudis d’especialització postdoctoral a la Universitat de Nancy. A la de Paris V va obtenir el Certificat d’Estudis Superiors en Nutrició Humana i un Diploma d’Estudis Avançats (DEA) de Nutrició Artificial. Docent i investigador, en l’actualitat sales presideix la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD), dirigeix el Centre Català de la Nutrició (CCNIEC-IEC) i és membre del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN).

L’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) és un assaig clínic aleatoritzat d’intervenció dietètica que pretén esbrinar si la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge o fruits secs evita complicacions cardiovasculars majors (mort d’origen cardiovascular, infart de miocardi i / o accident vascular cerebral) en subjectes d’alt risc vascular, comparat amb una dieta baixa en greix segons les recomanacions actuals de la dieta en la prevenció cardiovascular. El projecte PREDIMED està considerat un important estudi a tot el món, que pot canviar les recomanacions dietètiques actuals per a la prevenció de malalties cròniques.

El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom ha recaigut en Pep Nogué. Cuiner i gastrònom defensor dels productes locals Pep Nogué col·labora a l’Espai del Consum de Bonpreu i Esclat. Gràcies a la seva professió ha participat en diferents fòrums, programes de televisió, a la revista Cuina o al programa de Pere Tàpias. Es va formar a l’Escola d’Hostaleria de Girona i poc després va entrar a treballar al Celler de Can Roca, on va estar-hi tretze anys. Nogué és autor dels llibres “La millor cuina d’estiu”, “Menjar per 1 euro” o “Menjar bé en família per menys de 9 euros”, amb els quals es pot aprendre a fer receptes saludables, enginyoses i econòmiques.

Nogué és un cuiner que escriu, cerveser, vinater i licorer a estones perdudes i divulgador de les seves recerques de la cuina i les arrels gastronòmiques catalanes. President de l’Associació Alimentaria Garrotxa, cuina i territori, col·laborador del programa Tapias Variades de Catalunya Ràdio i de la revista gastronòmica Cuina. Immers en diferents projectes de radio i televisió com el programa de televisió Cuina amb nens a Bon Preu, Vins a vins, Del paisatge a la taula i Terra de sabors, que s’emeten a la xarxa de televisions locals.

Els premis reconeixen els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l’any 2011 amb l’objectiu de promocionar l’oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum